Melting snowmen cookies – ciasteczka topniejące bałwanki

Roztapiające bałwanki podbiły już nie tylko zagraniczne blogi kulinarne ale również polskie. Jak i Rudolfy stały się dla nas tradycją świąteczną i są tak samo ważne jak dekorowanie pierniczków. Córcia uwielbia ten czas gdy może ubierać bałwanki – tak, tak, to jej praca, bereciki, rękawiczki, nauszniki. W tym roku troszkę mniej kolorowo, ale również cieszy oko. Ciasteczka są bardzo proste, maślany spód taki jak przy reniferach, pianka marshmallow i warstwa lukru królewskiego. Tak naprawdę możecie użyć dowolnych ciasteczkowych spodów lub pierniczków. Przed nami długie zimowe wieczory, warto z dziećmi przygotować takie słodkie bałwanki – zabawa i radość gwarantowane :) Do dekoracji lukrem polecam domowe, jednorazowe rękawy z papieru do pieczenia.

Tym wpisem chciałabym Wam życzyć wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia! Niech ten czas będzie spędzony wśród bliskich, pełny miłości i szczęścia.

Składniki (około 50 szt):

Ciasto:
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko (białko można zachować do lukru królewskiego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • pianki marshmallows
Lukier królewski:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • kakao, barwniki spożywcze lub naturalne
  • kilka kropel soku z cytryny
Białko utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Gdy będzie za rzadki dodać cukru pudru, gdy za gęsty – odrobinkę wody lub soku z cytryny. Lukier podzielić na części, do jednej dodać kakao (lub barwnik brązowy) a do  drugiej czerwony barwnik i wymieszać.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i szybko posiekać aż do otrzymania gładkiej kuli. Sposobem tradycyjnym – posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić co najmniej 30 min. Ciasto można też przygotować wcześniej i schłodzone trzymać w lodówce, lub zamrozić.

Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą wałkować delikatnie podsypując mąką i wycinać koła, np. szklanką. Ciastka układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 12 min, do lekkiego zezłocenia.

Upieczone ciastka wystudzić na kratce.

Za pomocą lukry przyklejać pianki marshmallows do ciasta. Gdy warstwa lukru troszkę stwardnieje, za pomocą kolorowych lukrów ozdabiać bałwanki według uznania.

******
Piekę jedną porcję ciasta, połowę dekorujemy na bałwanki a drugą na renifery.


Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *