Rolada boczkowa – w marynacie miodowo-musztardowej, z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim

Poczciwy boczek – ma fanów, jak i przeciwników. Pomimo tego, iż na co dzień jemy wędliny z tych chudszych, od czasu do czasu z chęcią przygotowuję również boczek. Ta rolada to radosna twórczość własna i mieszanka dwóch przepisów: pieczystego w miodowo-musztardowej marynacie i pieczonego boczku w marynacie z cebulą. Bardzo lubimy wszelkie marynaty z miodem, więc całość bardzo nam smakowała i serdecznie Wam polecam. Boczek piekłam z myślą o wędlinie, ale również smaczny jest na ciepło jako danie obiadowe a zlany sos i zagęszczony mąką idealnie sprawdził się do polania kopytek. Na zdjęciach również widać pokrojony boczek i zapakowany próżniowo – idealnie się mrozi i przechowuje.

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku (miałam bez skóry)
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy (użyłam miodowej)
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

Mięso oczyścić i osuszyć, z każdej strony oprószyć solą i pieprzem, rozłożyć na desce (stroną od skóry na spodzie).

Cebulę zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze (na gęstą papkę), w miseczce połączyć cebulę z miodem i musztardą. Marynatę rozsmarować na płacie boczku, posypać czosnkiem niedźwiedzim i zwinąć roladę – nie przejmować się wypływającą marynatą. Roladę włożyć do siatki wędliniarskiej lub obwiązać nicią bawełnianą. Z wierzchu wmasować resztę marynaty.

Przygotowany boczek umieścić w naczyniu z przykrywką (u mnie żaroodporne, w którym później piekę) i zostawić w lodówce do zamarynowania, minimum na 12 h, trzymałam 24 h.

Po tym czasie mięso piec w naczyniu/brytfannie z pokrywą w temperaturze 180oC przez 2 godziny.

Przed krojeniem w plasterki jako wędlinę najpierw schłodzić. Jako danie obiadowe – wyciągnąć na deskę i odstawić na około 10 min aby mięso odpoczęło, następnie kroić na grube plastry.

Sos zlać do garnuszka, ewentualnie rozrzedzić odrobiną wody i zagęścić wodą rozmieszaną z mąką, pogotować kilka minut aż sos straci surowy posmak mąki i się zagęści.

Smacznego!

Dodaj komentarz