Karkówka w sosie cebulowym (z wolnowaru lub tradycyjnie pieczona)

Niedawno u Smacznej Pyzy widziałam długo pieczoną karkówkę z ciekawą marynatą z octem balsamicznym. Korzystając z tej inspiracji i marynaty zrobiłam karkówkę na swój sposób w wolnowarze. Karkówka przygotowana w ten sposób rozpływała się w ustach, a całości smaku dopełnił sos. We wpisie dwa sposoby, w wolnowarze jak i tradycyjnie.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 4 duże cebule
  • olej lub smalec do smażenia
  • mąka do oprószenia (można zrezygnować)
  • woda około 1,5 szklanki
Marynata:
  • 0,5 łyżki kolendry ziarnistej
  • 0,5 łyżki gorczycy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżeczki soli 
  • 0,5 łyżki papryki mielonej (użyłam słodkiej, można wymieszać z ostrą lub chili)
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę umieścić w moździerzu i utrzeć tak, aby jeszcze były widoczne kawałki ziarenek gorczycy i kolendry. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać.

Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić na grubsze plastry (można też zostawić w całości). Mięso natrzeć dobrze marynatą – jeśli będziemy piekli tradycyjnie w piekarniku, mięso przełożyć do pojemnika z pokrywą i schować na co najmniej 12 h do lodówki aby się zamarynowało.

Wolnowar:

Cebule obrać i pokroić w piórka.

Plastry karkówki delikatnie oprószyć mąką (mąkę można pominąć), na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojoną cebulę, wyłożyć na dno naczynia wolnowaru. Na tej samej patelni obsmażyć na dość dużej mocy palnika plastry karkówki z każdej strony i ułożyć na cebuli w naczyniu wolnowara. Na patelnię po smażeniu wlać wodę, zagotować wymywając cały smak z patelni i przelać do wolnowaru.

Dusiłam 1 h na opcji HIGH, następnie 10 h na opcji LOW.

Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć plastry karkówki na półmisek, cały sos wraz z cebulą zlać do rondelka i zblendować do otrzymania gładkiego sosu – cebula zagęszcza sos i nie ma potrzeby zagęszczania mąką. Sos zagotować. W razie potrzeby sos można jeszcze rozrzedzić odrobiną wody.

Podawać z ulubionymi dodatkami – ziemniaki, kasze, kluski, kopytka i wszelkimi dodatkami warzywnymi.

Tradycyjnie:

Naczynie żaroodporne delikatnie nasmarować olejem, cebule pokroić w piórka i wyłożyć na dno naczynia. Ułożyć plastry zamarynowanej karkówki lub karkówkę w całości, nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C, piec 2-2,5 godziny.

Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć plastry karkówki lub karkówkę w całości na półmisek, cały sos wraz z cebulą zlać do rondelka i zblendować do otrzymania gładkiego sosu – cebula zagęszcza sos i nie ma potrzeby zagęszczania mąką. Sos zagotować. W razie potrzeby sos można jeszcze rozrzedzić odrobiną wody.

Podawać z ulubionymi dodatkami – ziemniaki, kasze, kluski, kopytka i wszelkimi dodatkami warzywnymi.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.