Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 4 duże cebule
- olej lub smalec do smażenia
- mąka do oprószenia (można zrezygnować)
- woda około 1,5 szklanki
- 0,5 łyżki kolendry ziarnistej
- 0,5 łyżki gorczycy
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżki papryki mielonej (użyłam słodkiej, można wymieszać z ostrą lub chili)
- 0,5 łyżki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego
Przygotowanie:
Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić na grubsze plastry (można też zostawić w całości). Mięso natrzeć dobrze marynatą – jeśli będziemy piekli tradycyjnie w piekarniku, mięso przełożyć do pojemnika z pokrywą i schować na co najmniej 12 h do lodówki aby się zamarynowało.
Wolnowar:
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Plastry karkówki delikatnie oprószyć mąką (mąkę można pominąć), na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojoną cebulę, wyłożyć na dno naczynia wolnowaru. Na tej samej patelni obsmażyć na dość dużej mocy palnika plastry karkówki z każdej strony i ułożyć na cebuli w naczyniu wolnowara. Na patelnię po smażeniu wlać wodę, zagotować wymywając cały smak z patelni i przelać do wolnowaru.
Dusiłam 1 h na opcji HIGH, następnie 10 h na opcji LOW.
Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć plastry karkówki na półmisek, cały sos wraz z cebulą zlać do rondelka i zblendować do otrzymania gładkiego sosu – cebula zagęszcza sos i nie ma potrzeby zagęszczania mąką. Sos zagotować. W razie potrzeby sos można jeszcze rozrzedzić odrobiną wody.
Podawać z ulubionymi dodatkami – ziemniaki, kasze, kluski, kopytka i wszelkimi dodatkami warzywnymi.
Tradycyjnie:
Naczynie żaroodporne delikatnie nasmarować olejem, cebule pokroić w piórka i wyłożyć na dno naczynia. Ułożyć plastry zamarynowanej karkówki lub karkówkę w całości, nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C, piec 2-2,5 godziny.
Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć plastry karkówki lub karkówkę w całości na półmisek, cały sos wraz z cebulą zlać do rondelka i zblendować do otrzymania gładkiego sosu – cebula zagęszcza sos i nie ma potrzeby zagęszczania mąką. Sos zagotować. W razie potrzeby sos można jeszcze rozrzedzić odrobiną wody.
Podawać z ulubionymi dodatkami – ziemniaki, kasze, kluski, kopytka i wszelkimi dodatkami warzywnymi.