Placuszki na kwaśnej śmietanie

Późne i leniwe śniadanie, obiad, deser czy kolacja – każda pora jest dobra na puszyste placuszki. Dziś placuszki na kwaśnej śmietanie, choć wyjdą też na jogurcie, kefirze czy maślance. W ubiegłym roku smażyłam je z rabarbarem i cynamonem – też pycha!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru lub cukru pudru
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (mogą być z jogurtem, kefirem lub maślanką)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka

Przygotowanie:

W jednej misce umieścić wszystkie suche składniki (przesiane). W drugiej misce umieścić kwaśną śmietanę, mleko i jajka. Roztrzepać rózgą lub zmiksować mikserem na jednolitą masę. Składniki suche połączyć z mokrymi i wymieszać tak aby nie było grudek, rózgą lub mikserem.

Smażyć placuszki na złoty kolor z obydwu stron na oleju, na mocno rozgrzanej patelni. Polecam smażenie beztłuszczowe na dobrych patelniach nieprzywierających.

Placuszki podawać według uznania: z cukrem pudrem, owocami, dżemem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.