Późne i leniwe śniadanie, obiad, deser czy kolacja – każda pora jest dobra na puszyste placuszki. Dziś placuszki na kwaśnej śmietanie, choć wyjdą też na jogurcie, kefirze czy maślance. W ubiegłym roku smażyłam je z rabarbarem i cynamonem – też pycha!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki cukru lub cukru pudru
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (mogą być z jogurtem, kefirem lub maślanką)
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
Przygotowanie:
W jednej misce umieścić wszystkie suche składniki (przesiane). W drugiej misce umieścić kwaśną śmietanę, mleko i jajka. Roztrzepać rózgą lub zmiksować mikserem na jednolitą masę. Składniki suche połączyć z mokrymi i wymieszać tak aby nie było grudek, rózgą lub mikserem.
Smażyć placuszki na złoty kolor z obydwu stron na oleju, na mocno rozgrzanej patelni. Polecam smażenie beztłuszczowe na dobrych patelniach nieprzywierających.
Placuszki podawać według uznania: z cukrem pudrem, owocami, dżemem.
Smacznego!