Gołąbki zapiekane z sosem pomidorowym

Gołąbki uwielbiamy w każdej postaci, szczególnie z sosem pomidorowym. Większą miłością darzymy te tradycyjnie gotowane lecz z piekarnika też zjadamy ze smakiem. W tym przepisie wykorzystałam sos ze świeżych pomidorów, w sezonie warto sięgnąć po świeże pomidory lecz po sezonie idealna będzie passata lub pomidory z puszki. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • główka kapusty (użyłam włoskiej)
  • 1 kg mięsa mielonego (miałam łopatkę wieprzową)
  • 3/4 szklanki ryżu + 1,5 szklanki wody do gotowania
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Sos pomidorowy:
  • 1 kg pomidorów (lub 800 g passatty pomidorowej poza sezonem)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować ryż: na patelni z pokrywą lub w garnku rozpuścić łyżkę masła/wlać olej, dodać surowy ryż, chwilkę przesmażyć. Gdy będzie przezroczysty zalać zimną wodą, po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika, przykryć pokrywę i gotować 15 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, ryż przemieszać i pozostawić do ostudzenia.

Na patelni przesmażyć drobno pokrojony czosnek, gdy będzie złocisty dodać pokrojoną cebulę i zezłocić.

W misie umieścić mielone mięso i przesmażoną cebulkę z czosnkiem Masę dobrze wyrobić, dodać ugotowany ryż i jeszcze raz wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać – przydadzą się do wyścielenia dna garnka). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.

Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.

Duże naczynie żaroodporne posmarować olejem i wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki.

Przygotować sos: drobno pokrojoną cebulkę przesmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać pokrojony czosnek i całość zezłocić. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki usuwając twarde końcówki. Mi pestki nie przeszkadzają więc nie przecieram pomidorów przez sito. Pokrojone pomidory dodać do przysmażonej cebuli. Podgotować wszystko razem około 5 min. Całość zblendować, przyprawić cukrem, cytryną, solą i pieprzem.

Sosem zalać gołąbki w naczyniu, przykryć pokrywę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, piec około 60 min aż kapusta nakłuta widelcem będzie miękka. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę aby zapiec gołąbki od góry.

Smacznego!

Dodaj komentarz