Składniki:
- główka kapusty (użyłam włoskiej)
- 1 kg mięsa mielonego (miałam łopatkę wieprzową)
- 3/4 szklanki ryżu + 1,5 szklanki wody do gotowania
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 kg pomidorów (lub 800 g passatty pomidorowej poza sezonem)
- 1 łyżeczka cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotować ryż: na patelni z pokrywą lub w garnku rozpuścić łyżkę masła/wlać olej, dodać surowy ryż, chwilkę przesmażyć. Gdy będzie przezroczysty zalać zimną wodą, po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika, przykryć pokrywę i gotować 15 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, ryż przemieszać i pozostawić do ostudzenia.
Na patelni przesmażyć drobno pokrojony czosnek, gdy będzie złocisty dodać pokrojoną cebulę i zezłocić.
W misie umieścić mielone mięso i przesmażoną cebulkę z czosnkiem Masę dobrze wyrobić, dodać ugotowany ryż i jeszcze raz wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać – przydadzą się do wyścielenia dna garnka). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.
Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.
Duże naczynie żaroodporne posmarować olejem i wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki.
Sosem zalać gołąbki w naczyniu, przykryć pokrywę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, piec około 60 min aż kapusta nakłuta widelcem będzie miękka. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę aby zapiec gołąbki od góry.