W prostocie siła. Pyszny deser do zrobienia w mgnieniu oka, idealny z każdymi owocami i ciasteczkami. W tym przypadku użyłam ciasteczek korzennych – cynamonowa nuta świetnie współgrała z malinami. W wersji lżejszej zamiast kremu warto użyć jogurtu – wyjdzie pyszny i zdrowy deser :) W obu przypadkach polecam serdecznie.
Składniki (6 dużych pucharków):
- pokruszone ciasteczka (użyłam korzennych herbatników)
- maliny
- tarta czekolada
Krem:
- 300 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Przygotować krem: schłodzone mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera, dodać cukier i zaczynając od wolnych obrotów ubić na sztywny krem. Dodać sok z cytryny do smaku, zmiksować krótko.
Na spód szklaneczek lub pucharków wyłożyć pokruszone herbatniki, wyłożyć maliny, nałożyć krem, posypać tartą czekoladą i ozdobić malinami. Warstwy można dostosować do swoich upodobań. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!