Składniki:
- 3 filety śledziowe a’la matjas
- 1 szklanka wody + 0,5 szklanki octu do moczenia śledzi
- 3 małe ugotowane ziemniaki
- 3 ogórki kiszone
- 3 jajka
- 3 małe ugotowane buraczki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- cukier
Przygotowanie:
Buraczki zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem.
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć na sitku wrzącą wodą.
Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę.
Z ugotowanych jajek wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Białko pokroić w kostkę.
Majonez ze śmietaną wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny.
Do miski przełożyć śledzie, pokrojone ziemniaki, pokrojone białko, jabłko i cebulę. Dodać część przygotowanej śmietany z majonezem i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
W pucharkach lub jednej salaterce układać warstwowo: buraczki, wymieszane śledzie z ziemniakami, jabłkiem, cebulką i białkiem, następnie ogórki, przykryć warstwą wymieszanej śmietany z majonezem i na koniec posypać rozgniecionymi wcześniej żółtkami. Całość schłodzić.