Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami

Efektowna i bardzo smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem buraczków. Elegancko prezentuje się w pojedynczych porcjach serwowanych w słoiczkach lub pucharkach jak również w jednej większej salaterce. Do przygotowania takiej sałatki można śmiało użyć już wcześniej przygotowanych śledzi w zalewie octowej – wtedy pomijamy krok z moczeniem i buraczków ze słoiczka. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 3 filety śledziowe a’la matjas
  • 1 szklanka wody + 0,5 szklanki octu do moczenia śledzi
  • 3 małe ugotowane ziemniaki
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 3 małe ugotowane buraczki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć w mieszance wody z octem przez około 2-3 godziny. Po wymoczeniu wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w kostkę.

Buraczki zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem.

Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć na sitku wrzącą wodą.

Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę.

Z ugotowanych jajek wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Białko pokroić w kostkę.

Majonez ze śmietaną wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny.

Do miski przełożyć śledzie, pokrojone ziemniaki, pokrojone białko, jabłko i cebulę. Dodać część przygotowanej śmietany z majonezem i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

W pucharkach lub jednej salaterce układać warstwowo: buraczki, wymieszane śledzie z ziemniakami, jabłkiem, cebulką i białkiem, następnie ogórki, przykryć warstwą wymieszanej śmietany z majonezem i na koniec posypać rozgniecionymi wcześniej żółtkami. Całość schłodzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz