Drożdżówki z twarogiem i lukrem

Przepyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z twarogiem i lukrem. Przy pomocy robota kuchennego wykonanie jest banalnie proste i nie nastręcza trudności. Ciasto drożdżowe jest bardzo pulchne i można je wykorzystać do wielu słodkich drożdżowych wypieków, zamiast masy twarogowej użyć owoców lub budyniu. Świetnie się też wałkuje i robi przeróżne zawijaski. Przepis na drożdżówki zaczerpnęłam z grupy na FB od Ani Lech, zamieniając tylko olej podany w oryginalnym przepisie na masło :)

Składniki:

Ciasto:
  • 340 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki stopionego masła

Masa serowa:

  • 250 g twarogu 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 2 łyżki cukru 

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

W części letniego mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, cukier, pozostałą część letniego mleka, żółtka i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h.

W międzyczasie zrobić masę serową, wszystkie składniki dobrze wymieszać aby nie było grudek.

Przygotować dwie duże blachy, najlepiej te z wyposażenia piekarnika. Wyścielić je papierem do pieczenia lub specjalną matą do pieczenia.

Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieść jeszcze raz, aby je odgazować. Ciasto podzielić na 10 kawałków, z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i odkładać na blachę w dużych odstępach. U mnie 5 bułeczek na jedną dużą blachę. Blachy z bułeczkami przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 – 40 min.

Po tym czasie za pomocą szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce. Szklankę przyłożyć do bułeczki (wcześniej dno zamoczyłam w mące) i mocno docisnąć, prawie aż do blachy.

W każde wgłębienie nałożyć wcześniej przygotowaną masę serową.

Blachy z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 25 minut do zezłocenia. Ja piekłam dwie blachy na raz, z funkcją termoobiegu.

Upieczone bułeczki jeszcze gorące polukrować.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.