Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Wspaniałe zapiekane naleśniki z bardzo aromatycznym farszem, przygotowanym na sposób meksykański. Zapiekane pod pysznym sosem pomidorowym i serem. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku i jest warty polecenia dalej.

Składniki:

Naleśniki (10-12 szt):
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oleju
Farsz:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 500 g mielonego mięsa
  • przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, na końcu sól i pieprz
  • 1 szklanka bulionu (lub wody)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
Sos pomidorowy:
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • odrobina cukru
Dodatkowo:
  • 350 g sera żółtego startego na tarce
  • natka pietruszki lub kolendra do podania

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na naleśniki. Jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodać olej i ponownie zmiksować. Odstawić na minimum 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy. Odłożyć na talerz.

Gdy ciasto na naleśniki odpoczywa przygotować farsz i sos pomidorowy.
Farsz: na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć na złoto, pod koniec dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć 10 min. Następnie dodać przyprawy (sól i pieprz dodamy na końcu) i smażyć razem jeszcze 5 min. Po tym czasie mięso podlać bulionem lub wodą, dodać przecież pomidorowy, wymieszać i poddusić pod przykryciem 10 min. Następnie zdjąć pokrywę, dodać odsączoną i przepłukaną fasolę czerwoną oraz kukurydzę, jeszcze raz całość podsmażyć razem bez pokrywy aż nadmiar płynów odparuje, około 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Sos pomidorowy: w garnuszku rozgrzać oliwę, krótko przesmażyć na oliwie czosnek, dodać pomidory, oregano i całość pogotować około 10 min aż sos się zagęści. Na końcu doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowanie naleśników: na każdy naleśnik nakładać porcję farszu, następnie posypać 3 łyżkami sera, zwinąć w rulon lub jak krokieta podwijając brzegi. Każdego naleśnika ułożyć na blasze lub w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą, na wierzch rozłożyć sos pomidorowy, posypać serem żółtym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, zapiekać 20 min.

Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!

Dodaj komentarz