Zapiekanka z brukselką

Niezwykle prosta i pyszna zapiekanka. Ziemniaki, kiełbasa, cebula i brukselka zapieczone pod warstwą beszamelu z dodatkiem sera. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g kiełbasy w lasce
  • 2 cebule
  • 200 g brukselki
  • olej do smażenia
  • ser żółty do posypania
Sos beszamelowy z serem:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g sera żółtego startego na tarce

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w półplasterki lub kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka i całość przesmażyć aż cebula się zezłoci.

Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści (jeśli są brzydkie), naciąć głąb na krzyż. W garnku zagotować wodę z solą i łyżką cukru, do gorącej włożyć brukselki i gotować bez przykrycia na mniejszym ogniu 10 min. Brukselki przecedzić.

Przygotować sos: na suchej patelni uprażyć delikatnie mąkę, dodać masło i całość wymieszać. Gdy się rozpuści masło i zrobi zasmażka wlewać powoli mleko ciągle mieszając aby nie było grudek. Zagotować i pogotować chwilę aby sos stracił surowy posmak mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać ser i całość wymieszać.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem lub masłem, wyłożyć ugotowane ziemniaki pocięte na mniejsze kawałki. Na to wyłożyć kiełbaskę z cebulą oraz brukselki. Całość zalać sosem i posypać troszkę startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC i zapiekać 30 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz