Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g kiełbasy w lasce
- 2 cebule
- 200 g brukselki
- olej do smażenia
- ser żółty do posypania
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 250 ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g sera żółtego startego na tarce
Przygotowanie:
Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści (jeśli są brzydkie), naciąć głąb na krzyż. W garnku zagotować wodę z solą i łyżką cukru, do gorącej włożyć brukselki i gotować bez przykrycia na mniejszym ogniu 10 min. Brukselki przecedzić.
Przygotować sos: na suchej patelni uprażyć delikatnie mąkę, dodać masło i całość wymieszać. Gdy się rozpuści masło i zrobi zasmażka wlewać powoli mleko ciągle mieszając aby nie było grudek. Zagotować i pogotować chwilę aby sos stracił surowy posmak mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać ser i całość wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem lub masłem, wyłożyć ugotowane ziemniaki pocięte na mniejsze kawałki. Na to wyłożyć kiełbaskę z cebulą oraz brukselki. Całość zalać sosem i posypać troszkę startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC i zapiekać 30 min.