Składniki (blacha 25 cm x 35 cm):
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki Pepsi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa:
- 150 g zmielonych orzechów
- 150 g pokruszonych herbatników
- 250 ml Pepsi
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
Masa śmietanowa:
- 600 ml kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 500 ml Pepsi
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier zmiksować. Dodawać po kolei żółtka ciągle miksując, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, zmiksować. Na końcu dodać olej i pepsi, ponownie zmiksować. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 25 min. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Masa:
Zmielone orzechy połączyć z pokruszonymi herbatnikami i zalać Pepsi. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po łyżce masy z herbatników i orzechów, wymieszać i rozłożyć na ostudzonym cieście.
Masa śmietanowa:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować – dodać kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać. Taką żelatynę wlewać powoli do pozostałej ubitej śmietany ciągle miksując. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki.
Galaretka Pepsi:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować – dodać 100 ml Pepsi, wymieszać. Na końcu dodać pozostałą Pepsi i ponownie wymieszać. Pozostawić do tężenia. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, schować do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia.