Bułeczki plecione z dynią, na drożdżach

Ostatnio czekała na mnie przemiła niespodzianka – paczka z produktami Polskie Młyny, największego polskiego producenta mąki. Wielokrotnie miałam okazję kupować i używać ich mąki oraz płatki więc znam je doskonale. Teraz także mogłam wypróbować inne produkty, między innymi pestki dyni z serii produktów ekologicznych BIO. Ciężko było pohamować się i nie zjeść ich samych z jogurtem – najlepsze w najprostszej postaci :) Były również idealnym dodatkiem do pysznych plecionych bułeczek. Trzeba było opróżniać zapasy zimowego puree z dyni więc powstały urocze, kolorowe bułeczki. Pyszne do wędlin, serów ale również do dżemów czy miodu ponieważ dynia jest neutralna w smaku. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Ciasto z dynią:
  • 275 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżki soli
  • 110 g puree z dyni
  • 100 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 15 g drożdży świeżych
Ciasto pszenne:
  • 275 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżki soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 15 g drożdży
Dodatkowo:

Przygotowanie:

Przygotować ciasto z dynią: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę pszenną razową, puree z dyni i sól, wlać drożdże i wyrobić tak, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 h.
Przygotować ciasto pszenne: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę pszenną razową i sól, wlać drożdże i wyrobić tak, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 h.
Wyrośnięte ciasta odgazować wyrabiając krótko. Oba ciasta podzielić na 10 części. Z każdej części uformować wałeczek. Jeden wałek z ciasta dyniowego i jeden ze zwykłego skleić na końcu a całość skręcić zlepiając drugi koniec. Następnie zwinąć formując bułeczkę, koniec zawijając pod spód. Postąpić tak samo z resztą ciasta.

Bułeczki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, w odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 40 min.

Po tym czasie bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami dyni.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC, blachę z bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 min, do zezłocenia. Bułeczki wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz