Krokiety z mięsem i pieczarkami

Te krokiety to świetny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa, które nam zostało z rosołu lub zupy. Nada się każdy rodzaj mięsa: kurczak, indyk czy wieprzowina. Dodane pieczarki sprawiają, że farsz nie jest suchy a godny polecenia. Składniki na farsz pochodzą ze strony Kwestia Smaku.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 600 ml mleka
  • 4 jaja
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g gotowanego mięsa (np. kurczaka z rosołu, wieprzowego)
  • 500 g pieczarek
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 łyżeczki masła sklarowanego lub oleju
  • ugotowane warzywa z rosołu (1 marchewka, 1/2 pietruszki)
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • jajko i bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w naczyniu i zmiksować na gładką masę bez grudek. Ciasto przykryć i odstawić na około 30 min, aby odpoczęło.

Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni. Ja do smażenia naleśników używam buteleczki ze sprayem, w której mam olej i tylko pryskam na samym początku. Niektórzy do krokietów smażą naleśniki tylko z jednej strony – ja smażę tradycyjnie z dwóch stron na złoty kolor.

Usmażone naleśniki kłaść na talerz, pozostawić do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotować farsz. Gotowane mięso oraz warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, odłożyć. Pieczarki oczyścić, jeśli istnieje taka potrzeba obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulkę pokroić w kostkę i razem z pieczarkami przesmażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż cebulka się zezłoci a pieczarki puszczą wodę. Do pieczarek dołożyć zmielone mięso z warzywami, następnie dodać pół szklanki rosołu, zagotować i poddusić troszkę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ostygnie dodać surowe jajko i wymieszać.

Naleśnika położyć na desce lub talerzu, wyłożyć część farszu. Rozsmarować po całości, zostawiając około 1 cm odstęp od brzegu naleśnika. Złożyć krokieta. Poniżej zdjęcia, jak ja składam. Postąpić tak samo z resztą naleśników.

Zrolowane krokiety maczać w rozkłóconym jajku ze szczyptą soli i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle do zezłocenia. Polecam usmażyć w panierce tylko ile, ile chcemy w danej chwili zjeść. Reszta spokojnie może czekać w lodówce na swoją kolej do panierowania i smażenia. Takie na świeżo są najlepsze. Bez panierki można też mrozić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.