Przepyszna, kremowa kaszka manna – zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Swoją kremowość zawdzięcza dodatkowi śmietanki kremówki. Jeśli chcemy można zrezygnować z jej dodatku i zrobić kaszkę bardziej lżejszą, lecz wtedy już nie będzie kremowa. Z tych lżejszych polecam też kokosowaą kaszkę manną. Przepis wykorzystuję od bardzo dawna, a pochodzi on ze strony Moje Wypieki. Dodaję tylko odrobinę więcej kaszki, aby uzyskać gęstszą konsystencję aniżeli oryginał – jednak ciągle nie jest to gęsta konsystencja. Kaszkę podaję różnie, z owocami świeżymi, lub jak tu na zdjęciu – z frużeliną owocową. Paluszki lizać :)
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- pół szklanki śmietany kremówki np. 30%
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki kaszy manny
Dodatkowo:
- świeże owoce
- frużelina
- sosy owocowe
Przygotowanie:
W rondelku umieścić 1 szklankę mleka, kremówkę, szczyptę soli i cukier. Wstawić na palnik. Do reszty zimnego mleka dodać kaszkę manną, wymieszać i gdy zawartość rondelka się zagotuje dodać rozrobioną kaszkę. Zagotować, skręcić palnik i pogotować około 3 minuty.
Podawać wg upodobań, ciepłą lub ostudzoną.
Smacznego!