Składniki:
Żelka wiśniowa z amaretto:
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki cukru
- 100 ml amaretto
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 litr mleka
- 110 g kaszy manny
- 150 g cukru pudru
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- herbatniki (około 400 g)
Przygotowanie:
Przygotować krem grysikowy – mleko przelać do garnuszka, wsypać kaszkę manną, wymieszać i wstawić na palnik. Od momentu zawrzenia pogotować 3-4 minuty. Pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie partiami dodawać kaszkę manną ciągle ucierając. Zmiksować do połączenia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć 1/2 masy grysikowej, położyć kolejną warstwę herbatników. Następnie wyłożyć 2/3 żelki wiśniowej z amaretto (1/3 żelki zostawić na wierzch), ponownie położyć warstwę herbatników, wyłożyć 2/3 pozostałego kremu grysikowego, ponownie ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć resztkę kremu grysikowego (będzie już cienka warstwa). Na wierch wyłożyć resztę żelki wiśniowej uprzednio zblendowanej na gładki mus. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.