Ciasto grysikowe z żelką wiśniową i amaretto

Nie mam weny do pieczenia ostatnio dlatego w te ciepłe ostatnio dni często goszczą u mnie desery i ciasta bez pieczenia. Tym razem wiśnie w duecie z amaretto w postaci pysznej, kwaskowej żelki w połączeniu z kremem z kaszki manny. Przepis na krem pochodzi z bloga Gotuj z cukiereczkiem natomiast reszta to popuszczone wodze fantazji :) Polecam Wam serdecznie.

Składniki:

Żelka wiśniowa z amaretto:

  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml amaretto
  • 6 łyżeczek żelatyny
Krem grysikowy:
  • 1 litr mleka
  • 110 g kaszy manny
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
  • herbatniki (około 400 g)

    Przygotowanie:

    Przygotować żelkę wiśniową z amaretto – wiśnie w garnuszku zasypać cukrem, odstawić aby puściły sok. Dolać wody i zagotować. W razie potrzeby dosłodzić. Wlać amaretto i pogotować aby alkohol odparował. Wyłączyć dopływ ciepła. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, gdy napęcznieje dodać do ciepłych wiśni, wymieszać i pozostawić do stężenia, ma być gęste ale jeszcze tak aby się dało wymieszać łyżka.

    Przygotować krem grysikowy – mleko przelać do garnuszka, wsypać kaszkę manną, wymieszać i wstawić na palnik. Od momentu zawrzenia pogotować 3-4 minuty. Pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie partiami dodawać kaszkę manną ciągle ucierając. Zmiksować do połączenia.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć 1/2 masy grysikowej, położyć kolejną warstwę herbatników. Następnie wyłożyć 2/3 żelki wiśniowej z amaretto (1/3 żelki zostawić na wierzch), ponownie położyć warstwę herbatników, wyłożyć 2/3 pozostałego kremu grysikowego, ponownie ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć resztkę kremu grysikowego (będzie już cienka warstwa). Na wierch wyłożyć resztę żelki wiśniowej uprzednio zblendowanej na gładki mus. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz