Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jaja
- 100 g mąki
- łyżka oleju
- szczypta soli
- różyczki brokuła (u mnie z brokuła o wadze 500g)
- 100 g sera żółtego
- 2 cebule
- 200 g boczku wędzonego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.
Usmażone naleśniki kłaść na talerz, pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować farsz. Cebule i boczek pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę aż będzie szklista. Następnie dodać boczek i całość podsmażyć na złoty kolor. Różyczki brokuła ugotować na parze lub tradycyjnie w wodzie. Jeśli ktoś lubi, może ugotować całego brokuła. Po ugotowaniu brokuła rozgnieść widelcem, dodać żółty ser starty na tarce, połowę podsmażonej cebuli z boczkiem (drugą połowę pozostawić do okraszenia naleśników), wymieszać oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naleśnika położyć na desce lub talerzu, wyłożyć część farszu. Rozsmarować po całości, zostawiając około 1 cm odstęp od brzegu naleśnika. Złożyć tak wszystkie naleśniki. Na patelni, na której smażona była cebula z boczkiem podsmażyć naleśniki z obydwu stron na lekko złoty kolor – krótko, ale na dość silnej mocy palnika. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztą boczku i cebuli, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 min w 175oC. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.