Składniki:
- główka kapusty (miałam kapustę coolwrap)
- 700 g mięsa z uda indyka
- 0,5 szklanki brązowego ryżu + 1 szklanka wody do jego ugotowania
- 2 cebule
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżki majeranku
Sos pomidorowy:
- 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy lub masła
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć pokrojoną cebulę aż będzie złocista.
W misie umieścić mielone mięso i przesmażoną cebulkę. Masę dobrze wyrobić, dodać ugotowany ryż i jeszcze raz wyrobić. Doprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
W przypadku zwykłej kapusty:
W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać – przydadzą się do wyścielenia dna garnka). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.
Kapusta coolwrap – płaska kapusta: Kapustę zalać wrzątkiem i zostawić na 5 min. Po tym czasie można już odrywać liście i zwijać gołąbki.
Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.
Duży garnek wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki. Na wierzch można ułożyć pozostałe liście. Całość zalać wodą aż do zakrycia gołąbków i wstawić garnek na palnik. Gołąbki gotować około 60 min od zagotowania. Będą gotowe, jeśli kapusta nakłuta widelcem będzie miękka.
Przygotować sos: drobno pokrojoną cebulkę przesmażyć na oliwie lub maśle, pod koniec smażenia dołożyć czosnek drobno pokrojony i chwilkę przesmażyć. Dodać pomidory i pogotować aż się rozpadną. Całość zblendować i na sam koniec przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.