Gołąbki z indykiem i brązowym ryżem

Gołąbki w lżejszej wersji – z mięsem z indyka i brązowym ryżem. Do tych gołąbków użyłam płaskiej kapusty – coolwrap, która fantastycznie się sprawdziła. Liście były duże, elastyczne a ich sparzenie zajęło 5 min. Polecam serdecznie – z gęstym sosem pomidorowym smakowały wybornie :) Inspiracją był przepis Margarytki.

Składniki:

  • główka kapusty (miałam kapustę coolwrap)
  • 700 g mięsa z uda indyka
  • 0,5 szklanki brązowego ryżu + 1 szklanka wody do jego ugotowania
  • 2 cebule
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku

Sos pomidorowy:

  • 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować ryż: ryż umieścić w garnku, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika, przykryć pokrywę i gotować 10 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, ryż przemieszać i pozostawić do ostudzenia pod przykryciem.

Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć pokrojoną cebulę aż będzie złocista.

W misie umieścić mielone mięso i przesmażoną cebulkę. Masę dobrze wyrobić, dodać ugotowany ryż i jeszcze raz wyrobić. Doprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.

W przypadku zwykłej kapusty:
W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać – przydadzą się do wyścielenia dna garnka). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.

Kapusta coolwrap – płaska kapusta: Kapustę zalać wrzątkiem i zostawić na 5 min. Po tym czasie można już odrywać liście i zwijać gołąbki.

Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.

Duży garnek wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki. Na wierzch można ułożyć pozostałe liście. Całość zalać wodą aż do zakrycia gołąbków i wstawić garnek na palnik. Gołąbki gotować około 60 min od zagotowania. Będą gotowe, jeśli kapusta nakłuta widelcem będzie miękka.

Przygotować sos: drobno pokrojoną cebulkę przesmażyć na oliwie lub maśle, pod koniec smażenia dołożyć czosnek drobno pokrojony i chwilkę przesmażyć. Dodać pomidory i pogotować aż się rozpadną. Całość zblendować i na sam koniec przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *