Choć uwielbiam tradycyjne gołąbki to równie często przygotowuję takie leniwe – bez zawijania w kapustę, a z kapustą drobno poszatkowaną w środku. Dziękuję Julianno za przepis!
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 cebula
- 100 g ryżu (+ szklanka wody do gotowania)
- 300 g drobno poszatkowanej kapusty
- 1 jajo
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, majeranek
- 2 łyżki mąki do obtoczenia
- olej do smażenia
- 500 ml przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w kosteczkę i na odrobinie oleju usmażyć na złoto. Ryż ugotować na półtwardo w szklance wody – około 8 min, odcedzić i ostudzić.
Do mięsa mielonego dodać przesmażoną cebulkę, odcedzony ryż, poszatkowaną kapustę, jajko i przyprawy. Masę wyrobić i formować kotleciki. Każdego leniwego gołąbka obtoczyć w mące i obsmażyć z obydwu stron w szerokim rondlu, na oleju.
Przecier pomidorowy doprawić solą i pieprzem, zalać gołąbki w rondlu, nakryć pokrywę i poddusić na wolnym ogniu 15 min.
Smacznego!