Gołąbki leniwe

Choć uwielbiam tradycyjne gołąbki to równie często przygotowuję takie leniwe – bez zawijania w kapustę, a z kapustą drobno poszatkowaną w środku. Dziękuję Julianno za przepis!

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu (+ szklanka wody do gotowania)
  • 300 g drobno poszatkowanej kapusty
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, majeranek
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 500 ml przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Cebulkę pokroić w kosteczkę i na odrobinie oleju usmażyć na złoto. Ryż ugotować na półtwardo w szklance wody – około 8 min, odcedzić i ostudzić.

Do mięsa mielonego dodać przesmażoną cebulkę, odcedzony ryż, poszatkowaną kapustę, jajko i przyprawy. Masę wyrobić i formować kotleciki. Każdego leniwego gołąbka obtoczyć w mące i obsmażyć z obydwu stron w szerokim rondlu, na oleju.

Przecier pomidorowy doprawić solą i pieprzem, zalać gołąbki w rondlu, nakryć pokrywę i poddusić na wolnym ogniu 15 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.