Kurczak duszony w sosie własnym

Duszony kurczak w sosie własnym – takie danie pamiętam z dzieciństwa, kiedy mama przygotowywała w ten sposób ćwiartki z kurczaka. Mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne.

Składniki:

  • kurczak (tuszka/ćwiartki/udka/podudzia) – u mnie ćwiartki 6 szt
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia
Przyprawy:
Sos:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • 1 płaska łyżki mąki rozrobiona w 1/3 szklanki wody) – opcjonalnie, gdyby sos był za rzadki

Przygotowanie:

Mięso kurczaka oczyścić, w przypadku całej tuszki pociąć na części, ćwiartki przeciąć na dwie części – udo i podudzie, opłukać, osuszyć i rozłożyć na desce lub tacy. Kurczaka natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę z obu stron i oprószyć przyprawami, również z obydwu stron. Mięso przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na minimum 12 godzin, max 24 h.

W szerokim rondlu z pokrywą rozgrzać olej lub masło klarowane i obsmażyć na dużej mocy palnika części kurczaka – najpierw skórką do dołu, a później z drugiej strony. Obsmażonego kurczaka zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa, nakryć pokrywę i dusić aż mięso zmięknie, u mnie 1 h i 15 min. Po tym czasie delikatnie wyjąć kurczaka z rondla, zwiększyć moc palnika i gdy sos się zagotuje wlać śmietankę i zagotować. Pogotować aż sos się zredukuje lub zaprawić mąką rozmieszaną w wodzie i pogotować chwilkę aż sos straci surowy posmak mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć z powrotem kurczaka, nakryć pokrywą i poddusić jeszcze 10 min mięso w sosie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.