Duszony kurczak w sosie własnym – takie danie pamiętam z dzieciństwa, kiedy mama przygotowywała w ten sposób ćwiartki z kurczaka. Mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne.
Składniki:
- kurczak (tuszka/ćwiartki/udka/podudzia) – u mnie ćwiartki 6 szt
- olej lub masło klarowane do podsmażenia
Przyprawy:
- sól
- pieprz czarny
- czosnek świeży (użyłam 2 duże ząbki na 6 ćwiartek)
- papryka słodka mielona
- domowa przyprawa złocista (przepis)
- majeranek suszony
Sos:
- 100 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- 1 płaska łyżki mąki rozrobiona w 1/3 szklanki wody) – opcjonalnie, gdyby sos był za rzadki
Przygotowanie:
Mięso kurczaka oczyścić, w przypadku całej tuszki pociąć na części, ćwiartki przeciąć na dwie części – udo i podudzie, opłukać, osuszyć i rozłożyć na desce lub tacy. Kurczaka natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę z obu stron i oprószyć przyprawami, również z obydwu stron. Mięso przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na minimum 12 godzin, max 24 h.
W szerokim rondlu z pokrywą rozgrzać olej lub masło klarowane i obsmażyć na dużej mocy palnika części kurczaka – najpierw skórką do dołu, a później z drugiej strony. Obsmażonego kurczaka zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa, nakryć pokrywę i dusić aż mięso zmięknie, u mnie 1 h i 15 min. Po tym czasie delikatnie wyjąć kurczaka z rondla, zwiększyć moc palnika i gdy sos się zagotuje wlać śmietankę i zagotować. Pogotować aż sos się zredukuje lub zaprawić mąką rozmieszaną w wodzie i pogotować chwilkę aż sos straci surowy posmak mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć z powrotem kurczaka, nakryć pokrywą i poddusić jeszcze 10 min mięso w sosie.
Smacznego!