Śledzie w sosie salsa

Śledzie w sosie salsa z cebulką, marchewką, papryką i kukurydzą w zalewie słodko-kwaśnej polecają się nie tylko na święta. Warto się skusić i w ten sposób przygotować choć niewielką ilość. Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku, od siebie dodałam jeszcze kukurydzę, która wspaniale dopełnia słodycz sosu. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych 
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 1 cebula
  • 10 łyżek oleju roślinnego
  • 1 listek laurowy, 
  • 2 ziarna ziela angielskie
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu

Przygotowanie:

Filety śledziowe opłukać zimną wodą, następnie przełożyć do miski, zalać ponownie zimną wodą i pozostawić do odmoczenia z nadmiaru soli na 30 min. W międzyczasie 2-3 razy zmienić wodę. Po tym czasie filety osuszyć, pokroić na mniejsze części, przełożyć ponownie do miski i zalać octem. Zostawić na 30 min co jakiś czas mieszając.

Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w słupki, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić cebulę wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym. Następnie dodać kolejne dwie łyżki oleju i do cebuli dodać marchewkę, po chwili dołożyć paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, kukurydzę i smażyć wszystko aż warzywa zmiękną – około 5 min. Dodać przecież pomidorowy, cukier ketchup oraz śledzie wraz z octem, w którym się moczyły. Pogotować wszystko razem dwie minuty, na końcu dodać pozostałe 6 łyżek oleju, wymieszać i przełożyć do salaterki lub słoika. Po ostudzeniu włożyć do lodówki i tak przechowywać.

Smacznego!

Dodaj komentarz