Śledzie w sosie salsa z cebulką, marchewką, papryką i kukurydzą w zalewie słodko-kwaśnej polecają się nie tylko na święta. Warto się skusić i w ten sposób przygotować choć niewielką ilość. Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku, od siebie dodałam jeszcze kukurydzę, która wspaniale dopełnia słodycz sosu. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych
- 1/4 szklanki octu 10%
- 1 cebula
- 10 łyżek oleju roślinnego
- 1 listek laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskie
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 6 łyżek kukurydzy konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
Przygotowanie:
Filety śledziowe opłukać zimną wodą, następnie przełożyć do miski, zalać ponownie zimną wodą i pozostawić do odmoczenia z nadmiaru soli na 30 min. W międzyczasie 2-3 razy zmienić wodę. Po tym czasie filety osuszyć, pokroić na mniejsze części, przełożyć ponownie do miski i zalać octem. Zostawić na 30 min co jakiś czas mieszając.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w słupki, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić cebulę wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym. Następnie dodać kolejne dwie łyżki oleju i do cebuli dodać marchewkę, po chwili dołożyć paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, kukurydzę i smażyć wszystko aż warzywa zmiękną – około 5 min. Dodać przecież pomidorowy, cukier ketchup oraz śledzie wraz z octem, w którym się moczyły. Pogotować wszystko razem dwie minuty, na końcu dodać pozostałe 6 łyżek oleju, wymieszać i przełożyć do salaterki lub słoika. Po ostudzeniu włożyć do lodówki i tak przechowywać.
Smacznego!