Z ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką lubimy najbardziej właśnie owoce i kruszonkę. Crumble z owocami to tradycyjny angielski deser – masa ulubionych owoców z warstwą kruszonki. Najlepszy na ciepło z kulką lodów lub z bitą śmietaną. Pyszne, łatwe i szybkie. Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson i jest to porcja na duże naczynie żaroodporne.
Składniki na warstwę owoców:
- 750 g dowolnych owoców (u mnie jabłka)
- 50 g cukru (zależy od owoców – ja dałam tylko jedną łyżkę)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Składniki na crumble:
- 300 g mąki pszennej
- 220 g zimnego masła w kawałkach
- 12 łyżek cukru waniliowego lub zwykłego
Przygotowanie:
Owoce pokroić w większą kostkę. Na patelnię wsypać cukier, masło, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i owoce. Podgrzewać do momentu aż masełko się stopi. Owoce przełożyć do formy dużej lub małych kokilek.
W misce wyrobić kruszonkę – wymieszać mąkę z cukrem, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę (ja masło roztopiłam). Owoce posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika i zapiekać około 30 – 40 min, do zezłocenia kruszonki.
Smacznego!