Crumble z jabłkami

Z ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką lubimy najbardziej właśnie owoce i kruszonkę. Crumble z owocami to tradycyjny angielski deser –  masa ulubionych owoców z warstwą kruszonki. Najlepszy na ciepło z kulką lodów lub z bitą śmietaną. Pyszne, łatwe i szybkie. Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson i jest to porcja na duże naczynie żaroodporne.

Składniki na warstwę owoców:

  • 750 g dowolnych owoców (u mnie jabłka)
  • 50 g cukru (zależy od owoców – ja dałam tylko jedną łyżkę)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Składniki na crumble:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 220 g zimnego masła w kawałkach 
  • 12 łyżek cukru waniliowego lub zwykłego

Przygotowanie:

Owoce pokroić w większą kostkę. Na patelnię wsypać cukier, masło, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i owoce. Podgrzewać do momentu aż masełko się stopi. Owoce przełożyć do formy dużej lub małych kokilek.

W misce wyrobić kruszonkę – wymieszać mąkę z cukrem, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę (ja masło roztopiłam). Owoce posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika i zapiekać około 30 – 40 min, do zezłocenia kruszonki.

Smacznego!

Dodaj komentarz