Przepis na te babeczki towarzyszy nam już dobre kilka lat. Są pyszne, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na tyle proste, że poradzą sobie nawet z nim dzieci – babeczki na tych zdjęciach przygotowała moja córcia Julia, zupełnie samodzielnie, od początku do końca. Składniki też pewnie się znajdą w każdej lodówce i szafce kuchennej. Zazwyczaj przygotowujemy je z posiekaną czekoladą mleczną, lecz tym razem dzięki marce Helio dodałyśmy mleczne pastylki Polewa i dekoracja Helio. Sprawdziły się świetnie, zarówno w smaku jak i w użyciu, córcia nie musiała już siekać twardej czekolady a radość i duma rozpierała nie tylko moją córcię, ale również mojego męża i mnie :) Serdecznie polecamy!
Składniki (18 szt):
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 50 g masła (roztopionego)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 100 g czekolady (np. mleczna, deserowa, biała) lub pastylki Polewa i dekoracja Helio
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, czekoladę drobno posiekać. W misce połączyć mąkę, proszek i cukier. Dodać mleko, jajko i roztopione masło. Zmiksować lub dobrze wymieszać łopatką. Na końcu wmieszać pokrojoną czekoladę/pastylki Polewa i dekoracja Helio. Można również pastylki wetknąć do napełnionych już papilotek lub foremek.
Przygotować formę na muffiny, wyłożyć ją papilotkami (u mnie silikonowe foremki) i nakładać ciasto łyżką do 3/4 wysokości papilotek.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 35 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia. Udekorować dowolnie – posypać cukrem pudrem, udekorować kremem lub czekoladą albo zjadać tak jak my, bez żadnej dekoracji.
Smacznego!