Składniki:
- 100 g ryżu (pół szklanki)
- olej do smażenia
- cebula
- 350 g mięsa mielonego – wieprzowego, wołowo-wieprzowego, drobiowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 papryki
- ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulkę na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać mięso i podsmażyć około 2 min. Mięso z cebulą wymieszać z ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Gdy ostygnie dodać jajko i wymieszać.
Paprykę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, posolić wnętrze i połówki papryki wypełnić mięsem z ryżem.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 35 min. Po tym czasie papryki posypać tartym serem żółtym lub położyć plasterek sera żółtego i zapiec kilka minut do momentu aż ser się rozpuści. Posypać posiekaną natką pietruszki.