Składniki:
- 2 małe cebule
- 400 g mięsa mielonego (wieprzowego/wieprzowo-wołowego)
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki bulionu lub wody
- 400 g passatty pomidorowej
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1,5- 2 łyżeczki cukru (do smaku)
- sól (dałam 0,5 łyżki) i pieprz (dałam 0,5 łyżeczki)
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- płaty makaronu lasagne
- żółty ser
Przygotowanie:
Sos pomidorowy z mięsem mielonym: Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W szerokim rondlu z grubszym dnem podsmażyć na odrobinie oleju cebulę, dodać mięso mielone i na dość sporej mocy przesmażyć krótko aż nie będzie surowe, na końcu dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, chwilę przesmażyć. Dodać bulion, passattę pomidorową, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i dusić całość na małej mocy palnika pod przykrywką minimum 40 min, a najlepiej 2-3 godziny. Pod koniec zdjąć pokrywkę i w razie potrzeby sos bardziej odparować aby był gęsty i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Beszamel: Na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć łyżkę masła. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko – najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i pogotować około 10 min aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
W zależności od makaronu, płaty ewentualnie obgotować w wodzie. Używałam makaronu gotowego, który nie wymagał wcześniej obgotowania. Domowy makaron również nie wymaga wcześniejszego obgotowania.