Deser z malinami i kremem z białą czekoladą

Kolorowy i zachęcający deser. Słodki krem z białą czekoladą i kontrastującymi malinami, do tego świeże borówki lub świeże maliny według gustu lub stanu posiadania :) Polecam serdecznie.

Składniki:

    Sos malinowy:

    • 1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)
    • 1/4 szklanki wody
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • odrobina cukru do smaku
    Krem:
    • 150 g serka mascarpone
    • 200 ml śmietanki kremówki
    • 100 g czekolady białej
    Dodatkowo:
    • herbatniki kakaowe (około 100 g)
    • świeże owoce (u mnie borówki)

    Przygotowanie:

    Przygotować sos malinowy – w rondelku umieścić maliny, wlać odrobinę wody i zagotować. Pogotować chwilkę aż się owoce rozpadną. Można przetrzeć przez sito aby pozbyć się pesteczek. W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/4 szklanki wody. Wlać do gotujących się malin, zagotować. Pogotować kilka minut aby sos malinowy stracił surowy posmak mąki. Można również dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo krem jest słodki a maliny są świetnym kontrastem.

    Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do  kremu, zmiksować.

    Do pucharków nakładać składniki warstwami. Kolejność nie ma znaczenia u mnie: pokruszone herbatniki, sos malinowy, krem, cienka warstwa pokruszonych herbatników, krem i borówki.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.