Jabłecznik podpiekany

Delikatny i bardzo smaczny jabłecznik rozpływający się w ustach. Ciasto przygotowuje się jak biszkopt, ale z dodatkiem masła i proszku do pieczenia aby miało siłę udźwignąć masę jabłkową. Również można wykorzystać zapasy musu jabłkowego ze słoiczka. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów lub rozetką bitej śmietanki. Za przepis dziękuję Halusi :)

Składniki (forma 29 cm x 25 cm):

    Ciasto:

    • 4 jaja
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 250 g masła
    • szczypta soli

    Masa jabłkowa:

    • 1,5 kg jabłek
    • cukier do smaku 
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • szczypta mielonych goździków
    • szczypta imbiru
    • 1 łyżeczka startej drobno skórki pomarańczowej
    Dodatkowo: 
    • cukier puder do oprószenia ciasta

    Przygotowanie:

    Przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną, zajmuje to około 10 min. Następnie odparować nadmiar płynów aby masa była dość gęsta. Następnie dodać przyprawy, posłodzić do smaku i pozostawić do ostudzenia.

    Rozpuścić masło i pozostawić do ostudzenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. W misie miksera umieścić białka i wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, wciąż ubijając partiami dodawać cukier. Dodać żółtka jaja, zmiksować. Następnie powoli wmieszać przesiane mąki. Na końcu stopniowo wlewać ostudzone masło i zmiksować do połączenia.

    Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wlać połowę ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC (termoobieg) i piec 15 minut aż wierzch będzie rumiany. Na podpieczone ciasto wyłożyć delikatnie ostudzoną masę jabłkową, następnie równomiernie rozłożyć drugą połowę ciasta. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.