Składniki (forma 29 cm x 25 cm):
Ciasto:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka startej drobno skórki pomarańczowej
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Rozpuścić masło i pozostawić do ostudzenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. W misie miksera umieścić białka i wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, wciąż ubijając partiami dodawać cukier. Dodać żółtka jaja, zmiksować. Następnie powoli wmieszać przesiane mąki. Na końcu stopniowo wlewać ostudzone masło i zmiksować do połączenia.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wlać połowę ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC (termoobieg) i piec 15 minut aż wierzch będzie rumiany. Na podpieczone ciasto wyłożyć delikatnie ostudzoną masę jabłkową, następnie równomiernie rozłożyć drugą połowę ciasta. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.