Galette z gruszką i serem gorgonzola

Gruszki i ser pleśniowy to idealne połączenie, czy to w sałatkach na zimno, zapiekankach czy tartach. I tak powstało ekspresowe galette, czyli rustykalna tarta pieczona bez formy z brzegami zawiniętymi na część farszu. Na delikatnym i kruchym cieście bez dodatku jajek, z gorgonzolą, gruszkami i miodową glazurą z dodatkiem octu balsamicznego. Coś niebywale pysznego :)

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
  • 2 duże gruszki
  • 100 g sera gorgonzola
  • jajko lub mleko do posmarowania brzegów
Glazura miodowa:
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 0,5 łyżeczki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Mąkę, sól i masło umieścić w malakserze. Posiekać szybko ciasto, na końcu dodając stopniowo wodę. Można zagnieść w tradycyjny sposób na stolnicy. Kulę ciasta owinąć w folię i schować na około 60 min do lodówki.

Przed robieniem tarty gruszki umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Miód i ocet balsamiczny wymieszać w miseczce. Ser pokruszyć. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na kształt dużego koła. Najlepiej robić to już na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na której będziemy piec galette. Na środku ciasta ułożyć pokruszony ser gorgonzola, a na ser układać plasterki gruszki zachowując 3 cm odstępu od brzegu, układać plasterki owoców tak aby na siebie zachodziły. Brzegi tarty zawinąć na wierzch, lekko skleić. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 45-50 min do zrumienienia brzegów. Około 3 min przed końcem pieczenia blaszkę na chwilę wysunąć lub wyjąć i posmarować glazurą miodową z octem balsamicznym i zapiekać dalej, aż wierzch się ładnie zezłoci.

Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło :)

Smacznego!

Dodaj komentarz