




Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki wody
- 2 duże gruszki
- 100 g sera gorgonzola
- jajko lub mleko do posmarowania brzegów
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 0,5 łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Przed robieniem tarty gruszki umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Miód i ocet balsamiczny wymieszać w miseczce. Ser pokruszyć. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na kształt dużego koła. Najlepiej robić to już na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na której będziemy piec galette. Na środku ciasta ułożyć pokruszony ser gorgonzola, a na ser układać plasterki gruszki zachowując 3 cm odstępu od brzegu, układać plasterki owoców tak aby na siebie zachodziły. Brzegi tarty zawinąć na wierzch, lekko skleić. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 45-50 min do zrumienienia brzegów. Około 3 min przed końcem pieczenia blaszkę na chwilę wysunąć lub wyjąć i posmarować glazurą miodową z octem balsamicznym i zapiekać dalej, aż wierzch się ładnie zezłoci.
Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło :)