Składniki:
- biszkopty ladyfingers (ok 24 szt)
- 250 g mascarpone
- 500 g śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody
Dodatkowo do masy truskawkowej:
- 300 g truskawek
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki
- 1 galaretka truskawkowa + 300 ml wody
Przygotowanie:
Masa truskawkowa: żelatynę zalać 50 ml wody i zostawić do napęcznienia. Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować na mus, dosłodzić do smaku cukrem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać ze zblendowanymi truskawkami i całość dodać do drugiej połowy masy śmietanowej, zmiksować do połączenia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, wyłożyć masę truskawkową, rozłożyć drugą warstwę biszkoptów i wyłożyć na wierzch pozostałą masę śmietankową. Na wierzchu rozłożyć umyte i pozbawione szypułek truskawki. Blachę wstawić na chwilę do lodówki aby masa stężała. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na pakowaniu (dałam 300 ml), ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto zalać tężejącą galaretką, wstawić na kilka godzin do lodówki aby biszkopty zmiękły, najlepiej na całą noc.