Puszyste ciasto z owocami

Pyszne, puszyste wilgotne i lekkie ciasto z owocami poleca się na weekend. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki i autorka piekła je z truskawkami. Moja wersja jest z rabarbarem pokrojonym na cienkie plasterki, ale nadadzą się każde lekkie owoce, które nie obciążą masy, utrzymają się na wierzchu i nie opadną na dno. Sukcesem jest dobrze ubita masa jajeczna oraz delikatne wmieszanie mąki – efekt murowany a ciasto pięknie wyrośnięte, z owocami na górze. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 – 600 g owoców (lekkich – truskawek przekrojonych na pół, malin, jagód, borówek, cienko pokrojonego rabarbaru)
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić mocno na gęstą, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlać cienką strużką olej, zmiksować a następnie nie przerywając miksowania wlać cienką stróżką mleko. Do ubitej masy bezpośrednio przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.

Ciasto przelać do formy (u mnie 29 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć delikatnie owoce, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C i piec około 45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.