Kruche ciasto z wiśniami

Muszę się pochwalić ciastem, które samodzielnie upiekł mój mąż! Niezwykle pyszne ciasto przypominające amerykańskie cherry pie – kruchy spód, warstwa kwaśnych wiśni i ponownie kruszonka oprószona cukrem pudrem. Warstwa wiśniowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej pięknie się scaliła i nie wypływała ani rozsypywała. Następnym razem zrobimy w mniejszej tortownicy, aby warstwy były grubsze. Serdecznie polecam :) Przepis ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru

Warstwa  wiśniowa:

  • 700 g świeżych wiśni (waga bez pestek)
  • 80 g cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać połowę kruszonki i delikatnie rozłożyć na dnie – nie wciskać tylko delikatnie rozsypać i uklepać. Spód wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i zapiec 15 min, do bladozłotego koloru. Piekarnika nie wyłączać.

Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą lub mielone migdały. W misce wymieszać wydrylowane wiśnie, cukier i mąkę ziemniaczaną. Owoce rozłożyć na podpieczonym spodzie, całość posypać resztą kruszonki. Formę z powrotem wstawić do piekarnika i zapiekać 40-45 min. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *