Prosta sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem. Nam smakowała jeszcze lepiej, ponieważ pstrągi sami wędziliśmy. Pysznie smakuje zarówno z oliwkami jak i z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi zamiast oliwek. Polecam serdecznie! Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku.
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 125 g wędzonego pstrąga
- 1 mała cebulka
- 10 dużych oliwek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub szczypiorek
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki pokroić w większą kostkę. Cebulkę obrać, posolić i zostawić na chwilę aby zmiękła. Pstrąga obrać z ości i porwać na kawałki. Oliwki pokroić na grubsze plasterki lub na połówki.
W misce ułożyć ziemniaki, wędzonego pstrąga, cebulkę, oliwki i delikatnie wymieszać. Polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i ponownie delikatnie przemieszać. Na końcu posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Zamiast w jednej dużej misce można uszykować porcje od razu na talerzu rozkładając składniki, następnie polać oliwą, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego!