Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

Prosta sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem. Nam smakowała jeszcze lepiej, ponieważ pstrągi sami wędziliśmy. Pysznie smakuje zarówno z oliwkami jak i z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi zamiast oliwek. Polecam serdecznie! Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 125 g wędzonego pstrąga
  • 1 mała cebulka
  • 10 dużych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki pokroić w większą kostkę. Cebulkę obrać, posolić i zostawić na chwilę aby zmiękła. Pstrąga obrać z ości i porwać na kawałki. Oliwki pokroić na grubsze plasterki lub na połówki.

W misce ułożyć ziemniaki, wędzonego pstrąga, cebulkę, oliwki i delikatnie wymieszać. Polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i ponownie delikatnie przemieszać. Na końcu posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Zamiast w jednej dużej misce można uszykować porcje od razu na talerzu rozkładając składniki, następnie polać oliwą, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.