Składniki:
- 5 dużych jaj
- 80 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki letniej wody
Dodatkowo:
- 3-4 jabłka
- cynamon
- sok z cytryny
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Blachę z wyposażenia piekarnika (39 cm x 35 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć plasterki jabłek, jeden przy drugim i oprószyć cynamonem wg upodobań – można oprószyć mocniej, lub jak ja delikatnie.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 1800C. Białka oddzielić od żółtek. W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować aż cały cukier się rozpuści. Ciągle ubijając dodawać żółtka jedno po drugim. Na końcu dodać wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wylać na jabłka i wyrównać szpatułką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec 20-23 minuty, do suchego patyczka.
W czasie gdy biszkopt się piecze czystą ściereczkę obsypać cukrem pudrem. Gdy biszkopt się upiecze szybkim ruchem przełożyć go na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i pomagając sobie ściereczką ciasno zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostygnięcia łączeniem na dole. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.