Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 500 g śliwek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić jaja i cukier. Ubić aż masa zbieleje i stanie się puszysta. Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną z proszkiem i delikatnie wmieszać. Na końcu dodać stopniowo olej i zmiksować do połączenia. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać odłożone wcześniej 2 łyżki mąki i wymieszać. Do drugiej części dodać przesiane kakao i wymieszać.
Blaszkę 21 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Do formy wlać na spód jasną część ciasta i wyrównać. Za pomocą łyżki na jasne ciasto wyłożyć ciasto ciemne tworząc „łatki”, wyrównać. Poukładać na cieście połówki śliwek rozcięciem ku górze. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C i piec około 45 min do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.