Dwukolorowe ciasto na oleju ze śliwkami

Proste, bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami w dwukolorowej wersji, która dodaje wypiekowi uroku i ciekawie wygląda w przekroju. Za sprawą dodanego oleju ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Świetnie sprawdza się z różnymi owocami: jabłkami, malinami, truskawkami czy jagodami. Zarówno w wersji łaciatej z kakao jak i bez jego dodatku, w jasnej wersji. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 500 g śliwek 
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Mąkę przesiać i 2 łyżki odłożyć do miseczki (będzie dodawana do jasnego ciasta). Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia.

W misie miksera umieścić jaja i cukier. Ubić aż masa zbieleje i stanie się puszysta. Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną z proszkiem i delikatnie wmieszać. Na końcu dodać stopniowo olej i zmiksować do połączenia. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać odłożone wcześniej 2 łyżki mąki i wymieszać. Do drugiej części dodać przesiane kakao i wymieszać.

Blaszkę 21 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Do formy wlać na spód jasną część ciasta i wyrównać. Za pomocą łyżki na jasne ciasto wyłożyć ciasto ciemne tworząc „łatki”, wyrównać. Poukładać na cieście połówki śliwek rozcięciem ku górze. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C i piec około 45 min do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz