Proste do wykonania puszyste placuszki, amerykańskie pancakes. Idealne na słodkie śniadanie, deser, obiad lub ciepłą kolację, smakowite o każdej porze dnia :) Polecam serdecznie, a przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
W misce umieścić jajka i za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać aż się lekko spienią, dodać mleko, roztopione masło, cukier, sól i wymieszać. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta.
Smażyć z obu stron na dobrej, nieprzywierającej i rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub na odrobinie oleju lub masła, nakładać łyżką porcje ciasta na patelnię i odwracać kiedy na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza a spód będzie rumiany. Smażyć do zezłocenia drugiej strony.
Podawać wg upodobań – z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, sosami, świeżymi owocami lub dżemem.
Smacznego!