Pancakes

Proste do wykonania puszyste placuszki, amerykańskie pancakes. Idealne na słodkie śniadanie, deser, obiad lub ciepłą kolację, smakowite o każdej porze dnia :) Polecam serdecznie, a przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W misce umieścić jajka i za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać aż się lekko spienią, dodać mleko, roztopione masło, cukier, sól i wymieszać. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta.

Smażyć z obu stron na dobrej, nieprzywierającej i rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub na odrobinie oleju lub masła, nakładać łyżką porcje ciasta na patelnię i odwracać kiedy na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza a spód będzie rumiany. Smażyć do zezłocenia drugiej strony.

Podawać wg upodobań – z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, sosami, świeżymi owocami lub dżemem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.