Piernik (ciasto bez dojrzewania)

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika i pierniczków, dlatego przedstawiam Wam kolejny przepis na szybki piernik, który nie wymaga dojrzewania. Ciasto można przygotować nawet rano w dzień Wigilii, jest od razu miękkie i gotowe do jedzenia. Przełożone powidłami i otulone polewą czekoladową zachowuje długo świeżość i jest wilgotne. Przepis pochodzi ze strony Wędrówki po kuchni. Polecam serdecznie :)

Składniki (30 cm x 13 cm):

Ciasto:

  • 180 g cukru
  • 250 g masła 
  • 125 ml mleka
  • 150 g miodu
  • 20 g przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 100 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
  • powidła (około 300 g)
  • dekoracyjne ozdoby

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić cukier, masło, mleko, miód, przyprawę do piernika i kakao. Całość wstawić na palnik i podgrzać aż wszystko się rozpuści. Pozostawić do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodać żółtka i całość wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać do połączenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać delikatnie do połączenia.

Gotową masę przelać do formy keksówki, miałam dużą (30 cm x 13 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C. Piec około 1 godziny, do suchego patyczka.

Upieczony piernik wyciągnąć wraz z formą do ostudzenia, po ostudzeniu wyciągnąć ciasto z formy i przekroić na 3-4 blaty. Przełożyć podgrzanymi powidłami.

W garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę. Po chwili zamieszać aby uzyskać jednolitą masę. Polewą polać piernik, udekorować wg uznania: gotowymi perełkami, innymi dekoracjami lub bakaliami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *