Składniki (30 cm x 13 cm):
Ciasto:
- 180 g cukru
- 250 g masła
- 125 ml mleka
- 150 g miodu
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 420 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 100 ml śmietanki kremówki
- powidła (około 300 g)
- dekoracyjne ozdoby
Przygotowanie:
Do ostudzonej masy dodać żółtka i całość wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać do połączenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać delikatnie do połączenia.
Gotową masę przelać do formy keksówki, miałam dużą (30 cm x 13 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C. Piec około 1 godziny, do suchego patyczka.
Upieczony piernik wyciągnąć wraz z formą do ostudzenia, po ostudzeniu wyciągnąć ciasto z formy i przekroić na 3-4 blaty. Przełożyć podgrzanymi powidłami.
W garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę. Po chwili zamieszać aby uzyskać jednolitą masę. Polewą polać piernik, udekorować wg uznania: gotowymi perełkami, innymi dekoracjami lub bakaliami.