Składniki:
- 600 g filetów z ryby bez skóry (u mnie dorsz)
- sól
- mąka do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
Ciasto naleśnikowe do smażenia ryby:
- 1 duże jajko
- 125 ml wody
- 90 g mąki
- szczypta soli i pieprzu
Warzywa:
- 140 g papryki konserwowej ze słoika (3 połówki)
- 170 g ogórków konserwowych (3 średnie sztuki)
- 400 g cebuli ( 3 duże cebule)
Zalewa do warzyw:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 125 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki octu spirytusowego
- przyprawy: 3 łyżki cukru, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Filety z ryby obsuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na mniejsze kawałki o długości około 5 cm, oprószyć solą i obtoczyć w mące.
Dobrze rozgrzać patelnię z olejem, kawałki ryby zanurzać w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzaną patelnię, usmażyć kawałki ryby na złoto z każdej strony. Usmażoną rybę odłożyć na półmisek.
Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, paprykę i ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki. W osobnej misce wymieszać razem składniki zalewy.
Na patelnię po smażeniu ryby wlać odrobinę oleju do smażenia cebuli i rozgrzać patelnię, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli i zacznie nabierać złotej barwy. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną paprykę i ogórki, całość przesmażyć razem przez 1 minutę. Następnie wlać do warzyw zalewę, doprowadzić do wrzenia mieszając, chwilkę pogotować i zdjąć z palnika.
Usmażone kawałki ryby ułożyć na dnie w naczyniu, zalać częścią zalewy, ułożyć kolejną warstwę ryby, zalać zalewą i postąpić tak aż do wyczerpania ryby i zalewy, pamiętając aby ostatnią warstwę stanowiła zalewa.
Rybę można już podawać na ciepło, lecz lepiej po ostudzeniu schować do lodówki i zostawić na co najmniej dobę, aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest po 2-3 dniach.