Schabowe z pieczarkami i serem

Tradycyjne kotlety schabowe pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego to kolejna propozycja na posiłek ze schabem w roli głównej. Danie dość ciężkie, syte ale od czas do czasu warto sobie pozwolić na odrobinę przyjemności :)

Składniki:

  • schab bez kości 
Do smażenia:
  • mąka
  • jajo
  • bułka tarta
  • smalec/olej
  • sól i pieprz
Farsz grzybowy/pieczarkowy:
  • 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych)
  • 2 cebule
  • pieprz, sól
  • masło/olej
Dodatkowo:
  • ser żółty

    Przygotowanie:

    Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na maśle lub oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. 

    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, panierować: mąka, jajko, bułka tarta. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron.

    Na usmażone kotlety rozłożyć podsmażone pieczarki z cebulką, posypać tartym serem żółtym lub położyć plasterki żółtego sera na wierzch.
    Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 1800C kilka minut aż ser się rozpuści.
    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.