Tradycyjne kotlety schabowe pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego to kolejna propozycja na posiłek ze schabem w roli głównej. Danie dość ciężkie, syte ale od czas do czasu warto sobie pozwolić na odrobinę przyjemności :)
Składniki:
- schab bez kości
Do smażenia:
- mąka
- jajo
- bułka tarta
- smalec/olej
- sól i pieprz
Farsz grzybowy/pieczarkowy:
- 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych)
- 2 cebule
- pieprz, sól
- masło/olej
Dodatkowo:
- ser żółty
Przygotowanie:
Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na maśle lub oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, panierować: mąka, jajko, bułka tarta. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron.
Na usmażone kotlety rozłożyć podsmażone pieczarki z cebulką, posypać tartym serem żółtym lub położyć plasterki żółtego sera na wierzch.
Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 1800C kilka minut aż ser się rozpuści.
Smacznego!