Warstwowa sałatka gyros z przesmażonym kurczakiem, złotą cebulką, ogórkami, kukurydzą i groszkiem, zwieńczona poszatkowaną kapustą pekińską. Ładnie się prezentuje w szklanych salaterkach z układanymi warstwami, ale równie dobrze można wymieszać przed podaniem. Sałatkę można wzbogacić o kolejne warstwy – paprykę kolorową czy fasolę czerwoną, będzie równie pyszna.
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- sól
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 300-350 g ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1/2 kapusty pekińskiej
- majonez
- ketchup
Przygotowanie:
Filety z kurczaka opłukać, oczyścić z błonek, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso oprószyć solą i przyprawą gyros, wymieszać i odstawić na chwilę aby się lekko zamarynowało.
W międzyczasie pokroić cebulę w piórka, ogórki pokroić w kostkę, odcedzić kukurydzę i groszek oraz poszatkować kapustę pekińską.
Na patelni rozgrzać olej do smażenia, włożyć pokrojone piersi kurczaka i obsmażyć, następnie przykryć patelnię pokrywką i poddusić całość około 10 min.
Przesmażone mięso ułożyć na dno salaterki. Na patelnię po smażeniu włożyć cebulę i podsmażyć ją na złoto. Cebulę ułożyć w salaterce na podsmażonym kurczaku. Warstwę kurczaka i cebuli posmarować majonezem, następnie ketchupem. Następnie wyłożyć warstwami pokrojone ogórki konserwowe, kukurydzę i groszek, posmarować majonezem i ketchupem. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego!