Składniki:
- ziemniaki (najlepiej podłużne i tej samej wielkości)
- olej/oliwa
- sól, pieprz
- ulubione zioła i przyprawy (u mnie tymianek)
Przygotowanie:
Używając sposobu podanego przez Juliannę, ziemniaka położyłam na łyżce i nacinałam nożem, nóż zatrzymywał się na brzegach łyżki.
Przyszykować blachę z wyposażenia piekarnika (wyłożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia) lub naczynie do zapiekania. Spryskać olejem/oliwą lub wysmarować masłem.
Ponacinanie ziemniaki ułożyć w naczyniu lub na blasze, oprószyć solą, pieprzem i posypać ulubionymi ziołami i przyprawami (np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, papryka czerwona). Spryskać lub skropić ziemniaki olejem/oliwą (używam buteleczki ze sprayem do oliwy/octu).
Blachę lub naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i zapiekać około 40-50 minut aż ziemniaki będą miękkie a góra zrumieniona. W zależności od wielkości ziemniaków czas zapiekania może wydłużyć się nawet do godziny.
Na koniec pieczenia można załączyć górną grzałkę lub opcję grilla w piekarniku i zapiec aż do uzyskania złotego koloru.
* ziemniaki piekłam wraz z kurczakiem, godzinę przed końcem pieczenia kurczaka ustawiłam blachę z ziemniakami na najniższym poziomie. Następnie gdy kurczak był gotowy blachę wstawiłam na górny poziom i zapiekałam aż do uzyskania złotego koloru. Zanim rozłożyłam talerze i wyłożyłam kurczaki, ziemniaczki pięknie się zezłociły.
Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez Mops w kuchni
Smacznego!