Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki wcale nie muszą być nudne. Udowodniła to Julianna jakiś czas temu przygotowując ziemniaki zapiekane Hasselback. Jest to sposób zapiekania ziemniaków rodowodem ze Szwecji. I nie wiem na co zwlekałam tak długo, bo wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dłużej natomiast tylko trzeba czekać na efekt końcowy, ponieważ pieką się dłużej aniżeli gotowane. A jak pięknie wyglądają. Młode ziemniaki wystarczy tylko dobrze wyszorować i zapiec ze skórką. Ziemniaczki jesienne zawsze obieram. I tak jak na fb wspomniałam, była walka na widelce o ostatniego ziemniaka … wygrał mąż :) …… P.S. a po sześciu latach wpis doczekał się nowych zdjęć :)

Składniki:

  • ziemniaki (najlepiej podłużne i tej samej wielkości)
  • olej/oliwa
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła i przyprawy (u mnie tymianek)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać lub jeśli pieczemy ze skórką – dobrze wyszorować. Każdego ziemniaka ponacinać w wachlarzyk, uważając aby nie przeciąć ziemniaka do końca.

Używając sposobu podanego przez Juliannę, ziemniaka położyłam na łyżce i nacinałam nożem, nóż zatrzymywał się na brzegach łyżki.

Przyszykować blachę z wyposażenia piekarnika (wyłożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia) lub naczynie do zapiekania. Spryskać olejem/oliwą lub wysmarować masłem.

Ponacinanie ziemniaki ułożyć w naczyniu lub na blasze, oprószyć solą, pieprzem i posypać ulubionymi ziołami i przyprawami (np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, papryka czerwona). Spryskać lub skropić ziemniaki olejem/oliwą (używam  buteleczki ze sprayem do oliwy/octu).

Blachę lub naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i zapiekać około 40-50 minut aż ziemniaki będą miękkie a góra zrumieniona. W zależności od wielkości ziemniaków czas zapiekania może wydłużyć się nawet do godziny.

Na koniec pieczenia można załączyć górną grzałkę lub opcję grilla w piekarniku i zapiec aż do uzyskania złotego koloru.

* ziemniaki piekłam wraz z kurczakiem, godzinę przed końcem pieczenia kurczaka ustawiłam blachę z ziemniakami na najniższym poziomie. Następnie gdy kurczak był gotowy blachę wstawiłam na górny poziom i zapiekałam aż do uzyskania złotego koloru. Zanim rozłożyłam talerze i wyłożyłam kurczaki, ziemniaczki pięknie się zezłociły.

Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez Mops w kuchni
Kuchnia skandynawska 2015

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.