Pieczony udziec z indyka w marynacie miodowo-musztardowej

Mój ulubiony sposób na przygotowanie uda z indyka to niewątpliwie pieczony udziec w marynacie miodowo-musztardowej z przepisu Danusi ze strony Co mi w duszy gra. Piekę w ten sposób udźce od dobrych kilku lat i serdecznie Wam polecam :)

Składniki:

  • udźce z indyka

Marynata (na 1,5 kg mięsa):

  • 4-5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju

Sos po upieczeniu:

  • zlany sos z pieczenia
  • 1/2 – 1 szklanka wody
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Uda z indyka oczyścić i osuszyć. W miseczce przygotować wszystkie składniki marynaty i wymieszać ze sobą. Uda przełożyć do pojemnika z pokrywką, zalać marynatą, przemieszać aby całe mięso było zakryte marynatą, zakryć pokrywką i odstawić do lodówki na 48 h.

Zamarynowane uda z indyka wraz z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C – piec 1h/kg mięsa, lub dłużej do miękkości. W przypadku wagi mięsa 1,5 kg – piec 1,5 h.

Upieczone udźce przełożyć na półmisek a sos spod pieczeni przelać do rondelka. Dodać do niego wodę, aby nie był zbyt intensywny – ilość zależy od Waszego smaku i gustu. Sos zagotować, chochelką odlać niewielką ilość sosu do miseczki, dodać do miseczki śmietankę kremówkę i mąkę – całość wymieszać rózgą kuchenną aby nie było grudek i wlać do rondelka z resztą sosu, ciągle mieszając. Pogotować sos ciągle mieszając kilka minut aż się zagęści i straci posmak surowej mąki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sos można również przygotować bez zagęszczania mąką. Sos spod pieczenia wlać do rondelka, nie dodawać już wody tylko samą śmietankę kremówkę i zredukować do ulubionej gęstości.

Podawać mięso z uda indyka polane sosem, z ulubionymi dodatkami. Można również upieczone udźce zalać sosem, chwilkę razem podgrzać i podać.

U nas podane z kolorowym ryżem i prostą sałatką z pomidorów, ogórków kiszonych i cebulki.

Smacznego

Jeden komentarz

Dodaj komentarz