Będąc u mamy, poczęstowała mnie kawką z pianką, udekorowaną cukrem cynamonowym z młynka. Pomyślałam sobie, że przecież taki cukier łatwo jest zrobić samemu, dostosowując proporcje do własnego gustu. Cukier cynamonowy najczęściej przygotowywany jest z laskami cynamonu, które w większej mierze tylko aromatyzują cukier. Ja do swojego cukru użyłam mielonego cynamonu, który również nadał piękny kolor. Najczęściej używam go do szarlotek i deserów z jabłkami. Zazwyczaj bezpośrednio użyty cynamon do szarlotki był dla mnie zbyt intensywny i nie raz zdarzyło się, aby deser był nierównomiernie cynamonem oprószony. Ten cukier ma idealnie jak dla mnie wyważone proporcje, które bardzo łatwo dostosować do siebie jeśli ktoś woli bardziej intensywny smak i aromat.
Składniki
- 2 szklanki cukru
- 15 g mielonego cynamonu (jedna standardowa paczka) lub dwie laski cynamonu
Przygotowanie:
Cukier przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika, dodać mielony cynamon, zamknąć i wstrząsnąć.
Jeżeli używamy laski cynamonu – troszkę cynamonu zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cukru wraz z pozostałą laską, zamknąć i wstrząsnąć.
Teraz już możemy się nim delektować :)
Smacznego!