
Granola to mieszanina płatków, orzechów, owoców suszonych i innych dodatków zapieczonych z odrobiną miodu. O niebo lepsza niż granola, czy też musli kupione w sklepie. Przepis jest bardzo prosty i przede wszystkim dodajemy co lubimy i w ilości, która nam odpowiada. Ja ją jem z mlekiem, lub jogurtem naturalnym, ze świeżymi owocami w formie deseru – a czasem wyjadam ze słoika ot tak :)


Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów (włoskich, nerkowców, migdałów lub mieszankę orzechów)
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz rodzynek i żurawiny umieścić w misce, wymieszać dobrze, aby płatki były oblepione miodem. Na duża blachę z wyposażenia piekarnika położyć papier do pieczenia lub teflonową matę do pieczenia, wyłożyć równomiernie naszą mieszankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1500C. Piec około 30 minut, mieszając co 10 min, aby granola równomiernie się zapiekła. Po wystudzeniu dodać rodzynki i żurawinę, zostawić w wyłączonym piekarniku do ostudzenia i na końcu przesypać do szczelnie zamykanych pojemników i cieszyć się smakiem :)
Smacznego!