Granola

Granola to mieszanina płatków, orzechów, owoców suszonych i innych dodatków zapieczonych z odrobiną miodu. O niebo lepsza niż granola, czy też musli kupione w sklepie. Przepis jest bardzo prosty i przede wszystkim dodajemy co lubimy i w ilości, która nam odpowiada. Ja ją jem z mlekiem, lub jogurtem naturalnym, ze świeżymi owocami w formie deseru – a czasem wyjadam ze słoika ot tak :)

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów (włoskich, nerkowców, migdałów lub mieszankę orzechów)
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz  rodzynek i żurawiny umieścić w misce, wymieszać dobrze, aby płatki były oblepione miodem. Na duża blachę z wyposażenia piekarnika położyć papier do pieczenia lub teflonową matę do pieczenia, wyłożyć równomiernie naszą mieszankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1500C. Piec około 30 minut, mieszając co 10 min, aby granola równomiernie się zapiekła. Po wystudzeniu dodać rodzynki i żurawinę, zostawić w wyłączonym piekarniku do ostudzenia i na końcu przesypać do szczelnie zamykanych pojemników i cieszyć się smakiem :)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.