Sos czosnkowy

Nie ma dla mnie żadnej pizzy bez sosu czosnkowego, dlatego też od razu dodam go do kategorii „Pizza”. I nie ważne jakbym po nim ziajała :)
Przepis ten kiedyś dostałam od mamy chrzestnej mojej córci, za czasów kiedy robiła corocznego grilla w rodzinnym domu. Sos był tak pyszny, że jedliśmy go do wszystkiego – do kiełbaski, kaszanki, karkówki.

Ja ten sos robię różnie, raz na kwaśnej śmietanie, raz na jogurcie greckim. Jak mam świeży czosnek to przeciskam przez praskę, a jak nie mam daję granulowany. Tak samo z bazylią – raz świeża raz suszona. Nie zawsze też daję majonez. A i tak zawsze jest pyszny. Czy do pizzy, czy do mięs lub wędlin.

Teraz Madzia ma już swój dom troszkę dalej, więc chyba czas aby coroczny grill odbywał się u nas w ogrodzie – Madzia, co Ty na to ? :)

Składniki:

  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki
  • ząbek czosnku
  • bazylia, suszona lub świeża (posiekana)
  • sól
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do śmietany lub jogurtu dodać przeciśnięty ząbek czosnku (ja na 200 g śmietany daję jeden ząbek), bazylię, sól i majonez (bez majonezu będzie lżejszy). Wymieszać.

Najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.