Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 2 jaja
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Do posmarowania:
- 1/2 słoika powideł śliwkowych (oryginalnie była nutella)
- 1 jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka (do posmarowania przed pieczeniem)
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Uszykować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyścielić ją papierem do pieczenia lub matą teflonową.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść ręką, wyjąć na obsypaną delikatnie mąką stolnice. Rękoma uformować płaską kulę i ciasto podzielić na 4 części.
Jedną część ciasta rozwałkować na duży, okrągły placek wielkości blachy do pieczenia. Delikatnie przenieść na uszykowaną blachę.
Na placku rozsmarować powidła lub nutellę, zachowując około 1 cm odstęp od brzegu. Rozwałkować drugi placek, położyć na tym pierwszym posmarowanym powidłami, znów posmarować. To samo zrobić z trzecim i czwartym plackiem – ostatniego już z wierzchu nie smarujemy.
Na środek położyć szklankę – będzie to centralna część naszego kwiatka. Nożem naciąć nasze ciasto w czterech miejscach, tworząc 4 części. Następnie każdą ćwiartkę podzielić na pół, i jeszcze raz na pół. Wyjdzie nam razem 16 „płatków”. Szklankę można już ściągnąć.
Brać kolejno po dwa odcięte płatki, jednocześnie w dwie ręce i przekręcić je dwa razy na zewnątrz, złączając delikatnie na dole. Postąpić tak ze wszystkimi przeciętymi częściami. Wyjdzie nam 8 skręconych płatków.
Na końcu dół każdego z ośmiu płatków palcami uformować w kształt lekko spiczasty, niczym płatek, zawijając brzegi pod spód.
Tutaj instrukcja, być może dla kogoś powyższy zapis był niezrozumiały :)
Uformowany kwiat przykryć ściereczką i pozostawić na około 40 min w cieple do napuszenia. Po tym czasie jajko rozkłócić widelcem z łyżką mleka. Posmarować nasz kwiat, środek posypać cukrem kryształem.
Kwiat wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 25 -30 min, do zezłocenia. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na kratce do pieczenia. Zajadać odrywając płatki.
Najlepszy ze szklanką mleka :)