Takie omlety często u nas goszczą podczas niedzielnego śniadania. Wtedy mamy czas bez pośpiechu razem usiąść i zjeść leniwe śniadanie. Omlety są pyszne i bardzo proste, bardziej jak biszkopt. Oczywiście u nas na słodko – oprószone cukrem pudrem z pysznym domowym dżemem. Ten przepis już znacie z omlecików z bitą śmietaną. Może jutro też takie zjecie ? :)
Składniki na jeden omlet:
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru (można pominąć jeśli jemy ze słodkimi dodatkami)
- 2 czubate łyżki mąki
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
Zasada jest taka: na jedno jajko przypada jedna czubata łyżka mąki.
Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w naczyniu i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. Dodać pojedynczo żółtka, miksując po każdorazowym dodaniu. Na końcu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać, np szpatułką.
Omlety smażyć na dobrze rozgrzanej i naoliwionej patelni (rozpuszczone masło lub olej), na złoto z każdej strony. Najlepiej smażyć na średniej mocy, tak aby się nie przypaliły ale w środku nie były surowe.
Podawać w ulubiony sposób, najlepiej od razu po usmażeniu gdy są ciepłe.
* A to dzieło mojej córci :)
Smacznego!