Omlet – na słodko, z patelni

Takie omlety często u nas goszczą podczas niedzielnego śniadania. Wtedy mamy czas bez pośpiechu razem usiąść i zjeść leniwe śniadanie. Omlety są pyszne i bardzo proste, bardziej jak biszkopt. Oczywiście u nas na słodko – oprószone cukrem pudrem z pysznym domowym dżemem. Ten przepis już znacie z omlecików z bitą śmietaną. Może jutro też takie zjecie ? :)

Składniki na jeden omlet:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru (można pominąć jeśli jemy ze słodkimi dodatkami)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

Zasada jest taka: na jedno jajko przypada jedna czubata łyżka mąki.

Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w naczyniu i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. Dodać pojedynczo żółtka, miksując po każdorazowym dodaniu. Na końcu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać, np szpatułką.

Omlety smażyć na dobrze rozgrzanej i naoliwionej patelni (rozpuszczone masło lub olej), na złoto z każdej strony. Najlepiej smażyć na średniej mocy, tak aby się nie przypaliły ale w środku nie były surowe.

Podawać w ulubiony sposób, najlepiej od razu po usmażeniu gdy są ciepłe.

* A to dzieło mojej córci :)

Smacznego!

Dodaj komentarz