Szybka galareta z kurczaka

Rosół często gości na moim stole. Sam w sobie jest oczywiście daniem, ale poza tym gotując duży garnek można go wykorzystać i zrobić jeszcze kilka innych dań. Wczoraj na kolację zrobiłam małe „galaciki” z kurczaka z dodatkiem marchewki i jajka. Polecam z nóżek kurczaka – mięso jest bardziej soczyste aniżeli to z piersi. A można dołożyć co się lubi – groszek, kukurydzę, co dusza zapragnie. Zrobiłam je w silikonowych foremkach na muffinki, dzięki czemu ładnie prezentowały się na stole, będą jednocześnie pojedynczymi porcjami. Gdy nie mam czasu robię w jednej dużej misce :) kiedyś z mamą, gdy nie były jeszcze modne silikonowe naczynia robiłyśmy w kubeczkach po serkach czy jogurtach. Wyszło mi siedem małych foremek, ale bardzo mięsnych. Polecam!

Składniki:

  • mięso gotowane drobiowe (u mnie dwie gotowane ćwiartki)
  • 2 gotowane marchewki 
  • 1 jajko ugotowane na twardo (lub więcej)
  • 2 szklanki rosołu
  • 1,5 – 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Ugotowane mięso oddzielić od kości i troszkę rozdrobnić widelcem lub pokroić nożem jeśli mamy większy kawałek. Jajko pokroić w plastry, marchewkę np w kostkę.

Do jednej miski lub pojedynczych foremek rozłożyć plasterki jajek, na to wyłożyć marchewkę i inne warzywa, na które mamy ochotę. na końcu rozłożyć mięso.

W garnku zagrzać rosół, powinien być ciepły aby żelatyną się w nim rozpuściła, ale nie może być gorący. Przypraw już nie dodaję, bo rosół mam już zawsze dobrze doprawiony. Wsypać żelatynę (z tyłu opakowania są zawsze podane proporcje, sprawdźcie na swoich) i mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Rosołem zalać przygotowane foremki z mięsem. Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie umieścić galaciki w lodówce aż do stężenia. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem foremkę przewrócić do góry dnem i galacik wyłożyć na talerz.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.