Składniki na 16 szt:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki smalcu
- 2/3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, każdą z nich uformować w kulkę, ułożyć na tacy i ponownie pozostawić na 10 min (max 1,5 h), przykryć ręczniczkiem lub folią.
Kolejno rozwałkowywać każdą kulkę, podsypując delikatnie mąką, na placki o średnicy około 18 cm.
Rozgrzać patelnię przeznaczoną do smażenia bez tłuszczu i na rozgrzaną kłaść rozwałkowane tortille. Tortilla zacznie wypełniać się pęcherzykami powietrza i zaczną pojawiać się brązowe plamki, zajmie to około 30 sekund. Po tym czasie tortillę przewrócić na drugą stronę, po około 30 sekundach ponownie przerzucić na już usmażoną stroną aby jej rozmiar się ustabilizował i wszelkie pęcherze powietrza zniknęły. Zdjąć tortillę i układać w stosik. W taki sam sposób usmażyć resztę tortilli.
Aby tortille lepiej się dały zwijać, trzymałam je po usmażeniu zawinięte w wilgotny ręczniczek kuchenny.