Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotować dwie blachy z wyposażenia piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia lub specjalną matą teflonową do pieczenia. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z tylką (ja użyłam tylki 1M Wiltona) i wyciskać na blachę ciasteczka w niedużych odstępach. Rosną minimalnie. Można też wyciskać maszynką do ciastek.
Blachy wkładać do nagrzanego piekarnika i piec około 12 min w temperaturze 180oC. Po upieczeniu blachę wyciągnąć z piekarnika i dopiero po chwili ciasteczka przełożyć na kratkę do pieczenia, do całkowitego ostudzenia.
* Ciasta nie chłodziłam przed wyciskaniem, żeby lepiej mi się pracowało z workiem cukierniczym, ani też nie chłodziłam już wyciśniętych ciastek. Ciastka w piekarniku nie rozlały się. Jednak jeśli ciasteczka robicie maszynką, warto ciasto najpierw schłodzić około godziny w lodówce. Jeśli boicie się, że ciastka rozleją się podczas pieczenia i stracą swój kształt – można schodzić już wyciśnięte ciastka wkładając blaszki do lodówki.