Sos koperkowo – ziołowy do sałat

Pyszny sos sałatkowy, do surówek i sałat. Mój ulubiony, bez zbędnych wzmacniaczy smaku, glutaminianu, regulatorów kwasowości i innych substancji, których nazw nawet nie potrafię powtórzyć. Przepis powstał spontanicznie, gdy pewnego dnia wzięłam sobie takie opakowanie gotowej saszetki do ręki i zdębiałam ile to chemii w takim czymś się znajduje, a ziół zaledwie 5%. Poczytałam, że ma sześć łyżek płynów, winno być kwaśne, słodkie, słone i ziołowe – więc oto i jest :) Grzanki czosnkowe już są, teraz jest sos, więc tylko warzywa i pyszna sałata gotowa :)

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy (ja dałam swoją aromatyzowaną cytrynowo – bazyliową)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz – do smaku
  • ulubione zioła (u mnie suszone: koperek, pietruszka suszona, odrobina bazylii)

Przygotowanie:

Do miseczki lub szklanki wlać sok z cytryny, do tego wsypać cukier, sól i pieprz. W oliwie to by się nie rozpuściło. Porządnie wymieszać aż do rozpuszczenia cukru. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Na końcu wlać oliwę i dodać zioła – suszone lub świeże, drobno posiekane. Zioła suszone przed dodaniem warto rozetrzeć w dłoniach – ciepło dłoni powoduje, że aromat ziół jest bardziej uwalniany (cyt: Ewa Wachowicz). Wymieszać.

Polewać sałaty lub surówki bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!

Dodaj komentarz