Składniki:
- główka sałaty lodowej
- czerwona cebula
- 2 pomidory
- ogórek zielony
- rzodkiewka
Składniki na grzanki:
- 4 łyżki oliwy (ja dałam swoją aromatyzowaną cytrynowo – bazyliową)
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka cukru
- sól, pieprz – do smaku
- ulubione zioła (u mnie suszone: koperek, pietruszka suszona, odrobina bazylii)
Przygotowanie:
Przygotować sos. Do miseczki lub szklanki wlać sok z cytryny, do tego wsypać cukier, sól i pieprz. W oliwie to by się nie rozpuściło. Porządnie wymieszać aż do rozpuszczenia cukru. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Na końcu wlać oliwę i dodać zioła – suszone lub świeże, drobno posiekane. Zioła suszone przed dodaniem warto rozetrzeć w dłoniach – ciepło dłoni powoduje, że aromat ziół jest bardziej uwalniany (cyt: Ewa Wachowicz). Wymieszać.
Przygotować grzanki wg przepisu na grzanki czosnkowe (link powyżej) lub zwykłe: kromki chleba posmarować masłem, pokroić na mniejsze kostki i zrumienić na patelni.
Tuż przed podaniem sałatę na półmisku polać sosem, delikatnie można przemieszać i posypać gorącymi grzankami.