Sałata z grzankami

Pyszna sałata, idealna jako dodatek do grillowanych mięs lub po prostu na lekką kolację. Swój urok zawdzięcza grzankom, które przyjemnie chrupią – najlepsza z jeszcze ciepłymi grzaneczkami. W oryginalnym przepisie była jeszcze surowa marchewka, ja ją zastąpiłam rzodkiewką. Przepis zaczerpnięty z gazety Pani domu poleca – Grill, domowe specjały (71)/2008. Polecam!

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka

Składniki na grzanki:

  • 3 kromki chleba pszennego
  • masło

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy (ja dałam swoją aromatyzowaną cytrynowo – bazyliową)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz – do smaku
  • ulubione zioła (u mnie suszone: koperek, pietruszka suszona, odrobina bazylii)

Przygotowanie:

Warzywa umyć i osuszyć. Obrać ogórka, sparzyć pomidora i zdjąć z niego skórkę (niekoniecznie, rzecz gustu). Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidora, ogórka i rzodkiewkę pokroić wedle uznania. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa przełożyć na półmisek, talerz lub do miski.

Przygotować sos. Do miseczki lub szklanki wlać sok z cytryny, do tego wsypać cukier, sól i pieprz. W oliwie to by się nie rozpuściło. Porządnie wymieszać aż do rozpuszczenia cukru. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Na końcu wlać oliwę i dodać zioła – suszone lub świeże, drobno posiekane. Zioła suszone przed dodaniem warto rozetrzeć w dłoniach – ciepło dłoni powoduje, że aromat ziół jest bardziej uwalniany (cyt: Ewa Wachowicz). Wymieszać.

Przygotować grzanki wg przepisu na grzanki czosnkowe (link powyżej) lub zwykłe: kromki chleba posmarować masłem, pokroić na mniejsze kostki i zrumienić na patelni.

Tuż przed podaniem sałatę na półmisku polać sosem, delikatnie można przemieszać i posypać gorącymi grzankami.

Smacznego!

Dodaj komentarz